Dupa mai multe teriversari, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inchis, luni, dosarul lui Dan Ioan Popescu, fost ministru al Industriilor in Guvernul PSD si al sotiei sale Elena Popescu privind cercetarea averii lor si au ridicat sechestrul asigurator, decizia fiind atacabila cu recurs la Completul de 9. Procesul averii lui Dan Ioan Popescu s-a reluat in 17 septembrie dupa o amanare de aproape un an.
- Solutionarea dosarului averii lui Dan Ioan Popescu, amanata
Inalta Curte de Casatie si Justitie a suspendat in 19 septembrie 2006 procesul averii lui Dan Ioan Popescu si a trimis la Curtea Constitutionala solicitarea de analizare a 13 articole din Legea 115 privind controlul averii demnitarilor, pentru a hotari daca acestea sunt sau nu constitutionale. Articolele in legatura cu care au fost ridicate exceptii de neconstitutionalitate sunt art. 7, art. 8 alineat 1, art 10, art 12 al 3, art. 13, art 14 al.1, art. 18, art 21 al. 1, art. 23, art. 28 al.1, art. 32, 33 si 35.
Potrivit avocatilor lui Dan Ioan Popescu, care au solicitat trimiterea catre Curtea Constitutionala a celor 13 articole, Legea 115 privind controlul averilor demnitarilor ar rasturna prezumtia de legalitate a dobandirii bunurilor mentionate in declaratiile de avere. Procurorul ce a reprezentat in proces Ministerul Public a fost de acord cu cererea acuzatilor, apreciind ca legea ar contine anumite prevederi neconstitutionale ce s-ar fi pastrat de pe vremea maresalului Antonescu.
Sotii Popescu au fost acuzati de Comisia speciala de cercetare a averilor ca nu pot justifica legal 46 de miliarde de lei din veniturile obtinute in intervalul 2001 - 2004, perioada in care au cumparat 23 de imobile si terenuri situate in Azuga si Bucuresti. Cei doi invinuiti au pretins ca banii provin din milionul de euro obtinut prin vanzarea actiunilor firmei Ital A