Generali Asigurari estimeaza ca piata romaneasca a asigurarilor de viata unit-linked va ajunge anul acesta la 550 milioane de lei, iar compania detine o felie de 1% dupa un an de lansare pe acest segment
Compania a intrat in toamna anului trecut pe segmentul asigurarilor de viata unit-linked - polite care presupun plasarea unei parti din prima platita de asigurat in fonduri care investesc in instrumente ale pietei de capital sau monetare. “Fiind inca la inceput, rezultatele de pana acum nu pot fi considerate relevante (cateva mii de contracte noi)”, ne-a declarat Ovidiu Racoveanu, Sef Serviciu Asigurari de Viata. Generali.
Chiar daca date oficiale pentru o comparatie a randamentelor fondurilor unit-linked pentru 2007 nu au fost inca publicate, acestea pot merge de la sub zero la suta pana la peste 30% - in cazul fondurilor nou-lansate, potrivit Generali. Un randament mediu insa, la nivel de piata, poate fi intre 5% si 10% pentru fondurile cu risc scazut si de pana la 15%-25% in cazul fondurilor cu risc ridicat.
In ceea ce priveste ponderea investita din prima de asigurare, aceasta este aleasa de client, singura conditie fiind sa existe totusi un minim care sa acopere prima de asigurare de viata.
Care sunt concluziile Generali dupa un an pe piata unit-linked? O tendinta remarcata de reprezentantii companiei in randul clientilor, este nevoia de investire in euro. „Urmatorul pas pentru asigurarile de viata este lansarea de fonduri unit-linked in euro, la care banii vor fi investiti in corporatii mondiale de prim rang, pe considerentul ca astfel de instrumente sunt deosebit de atractive pentru piata romaneasca”, ne-a spus Ovidiu Racoveanu.
Cu toate acestea, moneda care cunoaste cel mai mare randament in acest tip de investitie este leul, acest lucru fiind un lucru comun tuturor tipurilor de investitii din economia romaneasca.
De as