Zonele culturilor viticole se mută pe alte meleaguri, mai reci şi mai înalte. Efectele majore produse de schimbările climatice se vor manifesta în diverse aspecte ale vieţii, spun americanii Zonele culturilor viticole se mută pe alte meleaguri, mai reci şi mai înalte.
Efectele majore produse de schimbările climatice se vor manifesta în diverse aspecte ale vieţii, spun americanii care au alcătuit un "top 100" al neplăcerilor care vor veni. Întocmit de Centrul American pentru Progres, clasamentul dezastrelor prezice că cei mai afectaţi vor fi iubitorii de vin, jucătorii de baseball şi admiratorii brazilor de Crăciun. Dispariţia unor specii de plante şi animale, "moartea mărilor" sau declanşarea unor războaie din motive economice vor afecta viaţa pe Pământ.
Perioadele ploioase şi temperaturile alternante provocate de încălzirea globală sunt principalele ameninţări pentru viticultură, implicit, pentru vin. Oamenii de ştiinţă cred că încălzirea gobală va determina mutarea culturilor viticole spre zone de coastă mai reci şi mai înalte. Deşi culturile de viţă-de-vie se dezvoltă bine în zonele reci, nu va fi uşoară această trecere.
Noile plantaţii de viţă-de-vie vor avea nevoie de trei ani pentru a rodi primii struguri, iar oamenii locului nu vor realiza nici ei din prima clipă că viticultura şi producerea vinului vor fi îndeletniciri de bază pentru ei. Între timp, şampania britanică şi vinul franţuzesc de Bordeaux vor fi o amintire.
În aceste zone, căldura excesivă va fi vinovată de accelerarea procesului de formare a zaharurilor din struguri, înainte de formarea aromei. În aceste condiţii, viticultorii nu vor avea decât două posibilităţi: ori vor lăsa strugurii mai mult timp neculeşi, dar atunci se va mări conţinutul de alcool din fructe, ori vor culege strugurii mai devreme, ceea ce ar însemna că vinul obţinut va fi ca un sirop. Deci, adio vin