Armata turca, a solicitat guvernului sa nu se grabeasca sa puna in practica reformele de baza cerute de Uniunea Europeana, transmite AFP.
Reformele impotriva carora s-au opus generalii turci sunt noile masuri in ceea ce priveste Cipru, o lege in legatura cu libertatea de expresie si o prevedere pentru ajutoarele primite de fundatiile religioase nemusulmane, au declarat cativa oficiali la adapostul anonimatului.
Armata se opune in special concesiilor in legatura cu Ciprul, unde are aproximativ 30.000 de militari.
"Statul Major urmareste procesul de reforma foarte atent si a cerut guvernului sa se comporte cu mare atentie in ceea ce priveste Ciprul, articolul 301 (din Codul Penal - n.red.) si legea fundatiilor", a declarat locotenent generalul Hilmi Akin Zorlu, seful departamentului pentru planificare si principii din Statul Major, conform cotidianului Referance. Aceasta declaratie i-a survenit ministrului de externe, Ali Babacan, dar si altor oficiali, la o reuniune care a avut loc in luna septembrie.
Uniunea Europeana a propus unele reforme prin care influenta armatei ar fi diminuata. Armata turca insista asupra dreptului de a vorbi atunci cand considera ca in joc sunt interese nationale vitale.
In urma cu zece ani, opinia publica a sustinut armata in inlaturarea de la putere a unui cabinet islamist calificat drept o amenintare la adresa securitatii nationale.
Turcia a inceput negocierile de aderare la Uniunea Europeana in octombrie 2005. Ankara a refuzat insa sa-si deschida aeroporturile si porturile pentru traficul din Cipru, stat membru al Uniunii, dar pe care Turcia nu il recunoaste. In urma acestui actiuni, Bruxelles-ul a suspendat discutiile in opt din cele 35 de capitole.
Articolul 301 din Codul Penal spune ca este o infractiune sa "insulti" identitatea nationala turca sau insti