Numai unui activist cu "Evanghelia dupa Lenin" imprimata ireparabil pe creier i-ar fi dat prin cap sa politizeze un fenomen natural, de obicei apolitic, cum ar fi o banala eclipsa de luna. Totusi, iata cum aparea stirea despre eclipsa totala de luna din 1954, in oficiosul comunist local Drapelul Rosu, editia din 17 ianuarie 1954.
"Eclipsa totala de luna din noaptea de 18/19 ianuarie 1954 va putea fi urmarita si de oamenii muncii de la noi. Eclipsa incepe la ora 2 si 50 minute...". Din stire, asa cum e prezentata, reiese ca doar oamenilor muncii le va fi permis sa-si piarda basca de pe cap, mijind ochii spre cer, cat despre imperialisti, despre dusmanii poporului, sa-si ia adio de la fenomene astronomice, care nu le vor fi permise atata vreme cat comunistii sunt la putere. Asa stand lucrurile, activistilor nu le mai ramanea decat de gasit o solutie tehnica pentru ca, atunci cand luna era acoperita pe trei sferturi, semanand cu o secera, sa mai faca cumva sa-i mai adauge si un ciocan.
De la asemenea fenomene se nastea teoria organizarii procesului muncii in socialism, cu prilejul unei eclipse, dar nu de luna, ci de soare. "Nota de la Directorul General catre Directorul Tehnic:
«Astazi la ora 11 va fi o eclipsa totala de soare, care va fi observabila timp de doua minute. Avand in vedere ca acesta este un eveniment cu totul deosebit, se permite tuturor oamenilor muncii observarea eclipsei din parcarea intreprinderii intre orele 10:30 si 11:30, unde vom oferi si o scurta explicatie despre mecanica eclipselor. Ochelari de protectie vor fi distribuiti celor care doresc sa observe eclipsa, la un pret minim».
Nota de la Directorul Tehnic catre Seful de Sectie:
«Astazi intre orele 10:30 si 11:30, toti oamenii muncii se vor intalni in parcarea intreprinderii. Va urma o eclipsa totala de soare, care va dispare timp de doua minute. In schimbul un