Producatorii sunt obligati sa creasca pretul alimentelor de baza, paine, zahar, ulei sau lactate, aceasta majorare fiind justificata de costurile materiei prime, dar si de scumpirea gazelor naturale, a declarat, luni, pentru NewsIn, presedintele sindicatului din industria alimentara, Dragos Frumosu.
"Daca ne gandim la scumpirea gazelor, dar si la materia prima, care nu este suficienta din cauza secetei, putem spune ca preturile vor exploda in cel mult doua saptamani", a spus presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FSIA), Dragos Frumosu.
Primele scumpiri vor fi anuntate la zahar si la lactate, cel mai probabil in cursul saptamanii 1-7 octombrie.
"In zilele urmatoare ne asteptam ca zaharul sa se scumpeasca cu 10 %, iar produsele lactate cu pana la 20 %. insa, in cel mult doua saptamani, uleiul se va scumpi cu 15 %, aceasta majoarare fiind valabila si pentru paine", a mai spus presedintele FISA.
Cresterea pretului zaharului se va face simtita in lunile octombrie, noiembrie si decembrie. O eventuala scumpire a zaharului este normala deoarece costurile la gaz, curent, electricitate, combustibil, care reprezinta 80% din costurile care aduc produsul pe raft, au crescut", a declarat directorul executiv al Patronatului Zaharului din Romania, Gheorghe Bejan, citat de Evenimentul Zilei.
Margarina, in productia careia este folosit uleiul de palmier, se va scumpi cu circa 10%-20%. Aceasta pentru ca pretul la uleiul de palmier a atins la Bursa din Rotterdam cea mai mare cotatie din ultimii zece ani si s-a vandut cu 700 de euro pe tona.
Cea mai mare scumpire, respectiv de 40 la suta, va fi aplicata la paine si la conservele de legume si fructe.
Cresterile de preturi aplicate pana acum de producatori sunt deja vizibile in datele privind inflatia. Ritmul de crestere