În cazul majorării dobânzilor, populaţia ar mai putea aloca încă 1% din venit pentru rambursarea împrumuturilor. Populaţia a obţinut, în primele opt luni din 2007, un volum al creditelor În cazul majorării dobânzilor, populaţia ar mai putea aloca încă 1% din venit pentru rambursarea împrumuturilor.
Populaţia a obţinut, în primele opt luni din 2007, un volum al creditelor bancare aproape similar cu cel solicitat pe tot parcursul anului trecut. Implicit, gradul de îndatorare a înregistrat o creştere semnificativă. Numai în luna august, nivelul s-a majorat cu aproape un punct procentual, ca urmare a ritmului record înregistrat pe segmentul finanţărilor în valută.
Creditele totale obţinute de populaţie a depăşit, în luna august, echivalentul a 57 miliarde de lei. Raportat la numărul total de salariaţi din economia naţională, principalii solicitanţi de finanţări bancare, împrumutul mediu aferent unei persoane se ridică la peste 12.000 lei (aproximativ 3.650 euro). Pentru comparaţie, la începutul anului, creditul mediu aferent fiecărui salariat nu depăşea 8.700 lei (circa 2.500 euro).
Adică, împrumuturile populaţiei s-au majorat cu aproape 40% în primele opt luni. Pe de altă parte, ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată faptul că, în perioada ianuarie - iulie 2007, salariul mediu net s-a majorat cu aproximativ 13%. Astfel, gradul mediu de îndatorare aferent angajaţilor a depăşit 24% din venitul net, faţă de 20,4% la începutul anului curent.
Riscul unor rate lunare mai mari
Pe lângă majorarea gradului de îndatoare într-un ritm accelerat, riscurile din perioada următoare pot determina majorarea ratelor lunare plătite de persoanele fizice. Astfel, oficialii Băncii Naţionale au subliniat faptul că, pe termen scurt, perspectivele inflaţiei s-au înrăutăţit. În plus, intervenţiile băncii centrale în piaţa monet