In economie continua sa existe presiuni inflationiste, pe care BNR s-ar putea vedea nevoita sa le contracareze printr-o majorare de dobanda, spune guvernatorul BNR.
Daca in economie nu vor avea loc unele corectii, cum ar fi corelarea ritmului salariilor cu cel al productivitatii, sau restrictionarea unor cheltuieli bugetare, atunci Banca Nationala se va vedea nevoita sa intareasca politica monetara, prin majorarea dobanzii, a declarat ieri Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.
"In continuare nu se fac corectiile fiscale necesare. In continuare lumea vrea salarii mai mari decat productivitatea. Avem salarii care cresc cu 20% si productivitatea care creste cu 10%. Daca aceste corectii nu se vor face, atunci va trebui sa le faca Banca Nationala, prin majorarea dobanzii", a spus seful bancii centrale.
Cu alte cuvinte, guvernatorul a atras din nou atentia ca exista presiuni inflationiste ridicate in economie, cauzate fie de politica bugetara relaxata, fie de cresterea puternica a salariilor. Ca urmare, spune Isarescu, presiunile inflationiste va trebui in acest caz contracarate de o majorare a dobanzii de politica monetara, operata de BNR.
Isarescu a transmis un mesaj asemanator chiar in urma cu o saptamana: daca presiunile inflationiste persista, BNR va intari politica monetara. Miercuri insa, cu ocazia sedintei Consiliului de Administratie al BNR, dobanda de politica monetara a ramas neschimbata, la 7%. Conditiile monetare au fost insa intarite indirect de catre BNR, prin revenirea din urma cu o saptamana la politica sterilizarii integrale, la dobanda de 7%, a excesului de lichiditate din sistemul bancar.
Presiunile inflationiste au in prezent doua cauze principale, spune guvernatorul: pe de-o parte sunt cheltuielile bugetare mari, mai ales pentru salariile angajatilor statului si pentru majorarea de pensii. Pe de alta parte, in ult