Studentii trebuie calificati la locul de muncaFoto: AP
Multi dintre studenti spun ca merg la facultate sa obtina o diploma si mai putin pentru o calificare.
Curricula universitatilor este invechita, iar noile specializari se orienteaza mai degraba dupa nevoile profesorilor de a-si inmulti numarul de cursuri tinute, decat in functie de ceea ce piata muncii le cere - lucru pe care chiar Dumitru Miron, Secretarul de Stat pentru Invatamantul Superior il recunoste.
Informatia pe scurt:
Calificarile universitare nu tin cont de piata muncii
Angajatorii sustin ca absolventii trebuie scoliti suplimentar pentru a face fata rigorilor
Din 2010, absolventii vor avea si calificari, nu numai diplome de licenta
Desi de mai bine de doi ani exista o Agentie care ar trebui sa fie puntea dintre educatie si cerintele pietei muncii, ea nu a produs nimic pana acum. Exista insa promisiuni: din 2010, absolventii vor avea si calificari, nu numai diplome de licenta. De luni, o noua serie de 200.000 de tineri intra in ciclul invatamantului superior.
200.000 de absolventi de facultate pe an
Romania scoate anual 200.000 de absolventi de facultate. Multi dintre ei aleg o slujba chiar inainte de absolvire.
Ovidiu este student in anul doi la Academia de Studii Economice din Bucuresti si lucreaza de aproape un an. “Ce invatam in facultate nu era inutil, dar, oricum, programa era destul de incarcata. Mi-am inghetat un an de facultate, dar din acest an o continui cu anul doi. Am nevoie de diploma”, ne-a spus Ovidiu.
El spune ca firma la care s-a angajat i-a asigurat cateva luni de instruire, dupa care “l-a bagat in paine”.
“Am dat la Cibernetica fiindca ma pricep la calculatoare. Dar nu stiam exact ce o sa fac in viitor fiindca nu gasesti niciodata o persoana potrivita cu care sa te consulti.