Cu rezerve de 200 miliarde de dolari, agenţia guvernului de la Beijing este unul dintre cele mai bogate fonduri din lume. Beijingul a lansat în mod oficial fondul suveran al Chinei, China Cu rezerve de 200 miliarde de dolari, agenţia guvernului de la Beijing este unul dintre cele mai bogate fonduri din lume.
Beijingul a lansat în mod oficial fondul suveran al Chinei, China Investment Corporation. Evenimentul de sâmbătă a pus capăt unor luni întregi de planificări intense pe partea chineză şi de speculaţii, pe pieţele internaţionale şi în cercurile politice, pe tema modului în care fondul suveran chinez va manageria uriaşa sumă de 200 miliarde de dolari.
Banii provin din rezervele valutare acumulate de China pe seama unui excedent comercial foarte mare şi care totalizează acum 1.400 miliarde de dolari. Cei care au pus bazele fondului suveran chinez au făcut până acum o singură investiţie, în luna mai, când au cumpărat 9,9% din grupul american de investiţii Blackstone, cu suma de 3 miliarde de dolari.
Unde se vor duce banii chinezi?
Tranzacţia a beneficiat atunci de multă publicitate şi a reprezentat un semnal de alarmă pentru unii dintre politicienii străini îngrijoraţi de intenţiile Beijingului. Pe de altă parte, acţiunile Blackstone cumpărate de guvernul chinez s-au depreciat cu 20% de la listarea grupului Blackstone, din mai, şi până acum.
Opinia publică de la Beijing a criticat guvernul, în ciuda faptului că oficialii chinezi au spus că este o investiţie pe termen lung.
Unii economişti au numit mult aşteptata lansare a China Investment Corporation (CIC) unul dintre cele mai semnificative momente din istoria pieţelor globale de investiţii cu capital de risc. Practic, CIC este reprezentativ pentru un nou val de investitori guvernamentali din Asia şi regiunea Golfului, care dispun acum de uriaşe rezerve de bani şi care