Cel de-al saselea Prea Fericit al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a fost intronizat ieri la Bucuresti ca Patriarh intr-o ceremonie desfasurata ca la carte, in timpul careia i-au fost mai aproape discursurile si aplauzele din partea intregului spectru politic al Romaniei decat cele cateva mii de credinciosi care si-au facut valurile de cruci de la distanta, catre marile ecrane cu plasma agatate pe zidurile Patriarhiei.
Daca proaspatul Patriarh Daniel si-a inceput ziua pe Dealul Mitropoliei, coplesit de cadouri si mesaje de apreciere din partea tuturor inaltilor ierarhi ai BOR si a zeci de emisari crestini din toate colturile lumii, seara l-a prins la Palatul Cotroceni.
Presedintele Traian Basescu i-a aratat o pretuire apriorica, incredintandu-i Ordinul "Steaua Romaniei" in Grad de Mare Cruce. "Graba" presedintelui, dar si insemnatatea acordarii acestei inalte distinctii tocmai la Palatul Cotroceni sunt explicate de analistii consultati de "Romania libera" prin relatia de subordonare dintre stat si Biserica.
In primul sau discurs in calitate de Intaistatator al BOR, Daniel a pledat pentru pastrarea mostenirii spirituale a predecesorilor sai, pentru comuniune si pentru intensificarea misiunii Bisericii in societate, accentuand ideea ca, "fara perspectiva spirituala, viata umana se reduce la matematica".
La patriarhie, dimineata a inceput rupta in doua. Pe o coasta a dealului urcau credinciosii curiosi sa vada cum se asaza un Patriarh pe tron, pe cealalta coasta vuiau motoarele de limuzine cu girofaruri ale politicienilor veniti sa-l pretuiasca pe noul Prea Fericit. Ceremonia de intronizare a Patriarhului Daniel a inceput cu un viguros "Vrednic este!", scandat ceremonios in mijlocul bisericii, si a continuat in sunetul molcom al versetelor cantate de preoti. Inaltele fete bisericesti i-au schimbat lui Daniel straiele de mitropolit cu man