*Lucrările au fost conduse de muzeografi
*Expoziţia va fi deschisă două luni
La subsolul Muzeului Militar Naţional, în sala de protocol, s-au construit tranşee. Sunt fortificaţii “adevărate” din saci de nisip şi păzite de mitraliere care au scuipat foc în Primul Război Mondial. Locuitorii Capitalei sunt aşteptaţi să coboare în subteranele muzeului, pentru a gusta din tainele milităriei. Expoziţia “În tranşee... Viaţa pe front 1916 - 1918”, deschisă săptămâna trecută la Bucureşti, a fost realizată de specialişti din 15 muzee ale României, la absolvirea cursului de muzeologie organizat de Centrul de Pregătire Profesională al Ministerului Culturii. Expoziţia este deschisă până la sfârşitul lunii noiembrie.
Comisarul expoziţiei, Ion Râşnoveanu, specialist al Muzeului Marinei Române, ne-a explicat că acţiunea organizată la Bucureşti este singulară în România, cel puţin în ultimii ani.
Tema a fost aleasă de muzeografi, ţinând cont că în această vară s-au împlinit 90 de ani de la marile lupte de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz. Modul de realizare a fost inspirat de faptul că Primul Război Mondial a rămas cunoscut, printre specialişti, sub numele de „război de tranşee”. Expoziţia de la Bucureşti se adresează unui grup-ţintă format din ofiţeri activi şi în rezervă, veterani de război, studenţi şi elevi. Sacii de nisip care marchează tranşeele sunt noi, dar obiectele aduse în expoziţie provin într-adevăr din anii războiului şi au fost selecţionate din colecţiile Muzeului Militar Naţional.
Printre exponate se află tunica mareşalului Averescu - victorios în lupta de la Mărăşti, fotografii ale reginei Maria – soţia lui Ferdinand şi patroana serviciului medical al Armatei Române, poze de pe front, armament, decoraţii şi uniforme de la începutul secolului XX, precum şi obiecte personale ale unor ostaşi din Primul Război Mondial. (M.D.)
*Lucrările a