Cu cât eşti mai educat, cu atât eşti mai puţin predispus să faci o boală cronică sau să capeţi o dizabilitate. De asemenea, câştigul financiar joacă un rol extrem de important în felul în care boala poate evolua, se arată într-un nou studiu. Potrivit rezultatelor acestui studiu, cea mai eficientă strategie politică pentru îmbunătăţirea stării de sănătate ar fi ca educaţia superioară să devină mai accesibilă, susţine dr. Pamela Herd, de la Universitatea Wisconsin-Madison.
În loc de a se concentra exclusiv pe a sfătui populaţia să piardă în greutate şi să facă mişcare fizică, cercetătorul este de părere că ar fi bine să se facă şcoală, deoarece cu cât ai studii mai multe, cu atât eşti mai predispus la a face exerciţii, să îţi menţii greutatea ideală şi să consumi alimente sănătoase. Cercetătorii americani au studiat gradul de pregătire şcolară şi veniturile a peste 8.200 de persoane, femei şi bărbaţi, timp de 14 ani, fiind concentraţi pe instalarea bolilor cronice şi limetele funcţionale ale acestora, evoluţia lor şi mortalitatea.
Astfel, cercetătorii au constatat că persoanele care nu terminaseră liceul erau de două mai predispuşi, faţă de cei care absolviseră facultatea, să sufere limitări funcţionale. Cei care nu terminaseră facultatea erau cu un procent de 61 la sută mai la risc să capete unele dizabilităţi. Cercetătorii au constatat o relaţie similară cu riscul de a face o boală cronică şi nivelul educaţional. Oamenii de ştiinţă mai spun că şi venitul poate „prezice” dacă o boală va progresa. Pamela Herd spune că sărăcia duce la creşterea stresului, lipsa alimentelor sănătoase şi dificultate în obţinerea asistenţei medicale. (L.S.)
Cu cât eşti mai educat, cu atât eşti mai puţin predispus să faci o boală cronică sau să capeţi o dizabilitate. De asemenea, câştigul financiar joacă un rol extrem de important în felul în care boala poate evolua, se