Cele mai multe dintre companiile multinationale perezente pe piata locala iau decizii corporate la care nu contribuie neaparat si managerii romani, iar acest lucru se intampla mai ales din cauza politicilor uniforme de conducere pe care le au companiile c
"Din pacate, dilema consta in faptul ca managerii romani opereaza in parametrii politicilor internationale ale companiilor multinationale si este foarte dificil sa iei la nivel local alte decizii decat cele stabilite de acesti parametri", este de parere Alex Kock, trainer specializat in strategic risk management in cadrul companiei Business Today International.
In opinia sa, in regiune exista multe oportunitati de afaceri pe care companiile romanesti sunt dispuse sa le exploreze. "Romanii sunt foarte interesati sa capitalizeze oportunitatile pe care le ofera regiunea. Este evident ca antreprenorii romani incearca din greu sa capitalizeze oportunitatile din Bulgaria sau Serbia, spre exemplu", spune Kock, care a tinut recent un curs de management al riscului in Bucuresti in colaborare cu firma de training Interact.
De asemenea, trainerul incadreaza managerii romani in doua categorii, desi nu poate generaliza pentru a spune care dintre acestea este mai ampla. Astfel, exista antreprenorii care sunt "risk takers" (sunt mai predispusi sa riste) si persoanele mai conservatoare, "risk averse" (mai reticenti la asumarea riscurilor).
Pe de alta parte, din experienta acumulata in ultimii patru ani in care a colaborat cu managerii romani, trainerul a observat ca exista o problema in ceea ce priveste felul in care acestia se raporteaza la dinamica internationala. Parerea sa este ca acest aspect s-ar putea datora background-ului tarii noastre.
"Exista si probleme de intelegere a businessului a caror cauza poate fi expunerea catre trecut, insa acest lucru incepe sa se schimbe", spune Kock