Romania ar putea adopta euro abia in 2015, acest termen depasind cu doi ani calendarul prevazut de autoritatile de la Bucuresti, potrivit raportului agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings citat de Antena3.
Potrivit guvernatorului bancii centrale, Mugur Isarescu, Romania intentioneaza sa adopte moneda euro in intervalul 2012-2014.
Inca din luna noiembrie a anului trecut, BNR a propus Guvernului un plan de convergenta prin care recomanda ca procesul de restructurare a economiei si administratiei sa fie incheiat in urmatorii trei-patru ani.
Analistii agentiei de evaluare financiara Fitch Ratings spun, insa, ca termenul de adoptare a monedei europene se va prelungi pentru mai multe state est-europene, prognozele Fitch pentru Bulgaria si Romania fiind 2013, respectiv 2015.
Printre motive se numara cresterea inflatiei in statele baltice, a euroscepticismului in Cehia si Polonia si a provocarilor legate de convergenta reala din Bulgaria si Romania.
Adoptarea euro va deveni, pe termen mediu, unul dintre factorii care vor contribui la atribuirea de ratinguri in Europa de Est si astfel, intrarea in zona euro poate conduce la ridicarea ratingului de tara cu unul sau doua puncte, considera analistii.
Statele care vor sa adopte moneda unica trebuie sa aiba un deficit bugetar de cel mult 3% din PIB, datoria publica mai mica de 60% din PIB si rate reduse ale dobanzilor pe termen lung si ale inflatiei, in corelatie cu cele mai performante trei state din Uniunea Europeana in ceea ce priveste acesti indicatori.
Totodata, tarile care vor sa treaca la euro trebuie sa asigure stabilitatea monedelor nationale asa incat cotatia monedelor trebuie mentinuta intr-un interval fix fata de euro timp de cel putin doi ani.
Romania ar putea adopta euro abia in 2015, acest termen depasind cu