Compania germana Alno aproape ca a intampinat o criza anul trecut cand preturile pentru materialele folosite de catre aceasta pentru prefabricarea bucatariilor, in mare parte lemn si fier, au crescut extrem de mult, scrie International Herald Tribune.
Astazi, Alno plateste cu pana la 40% mai mult decat o facea anul trecut pentru placajele de lemn folosite in fabricarea dulapurilor de bucatarie, cu 60% mai mult pentru zincul folosit in fabricarea manerelor dulapurilor si cu peste 125% mai mult pentru nichelul folosit la fabricarea instalatiilor de scurgere pentru chiuvete.
Si cu toate ca firma a incercat prin numeroase moduri sa compenseze cresterea preturilor pentru materialele folosite in productie, presedintele companiei, Georg Kellinghusen, s-a vazut nevoit la randul lui sa creasca pretul cu 3 procente pentru produsele companiei.
"Singurul lucru care poate compensa cresterea preturilor sunt vanzarile companiei. Si astfel am fost nevoiti sa crestem pretul", a declarat Kellinghusen.
Iar cum astfel de decizii ca cea a lui Kellinghusen sunt de ordinul milioanelor luate peste tot in lume, riscul cresterii inflatiei este tot mai mare si astfel cel mai de temut cosmar al bancilor centrale isi face din ce in ce mai simtita prezenta.
Mai exact, globalizarea - sau integrarea a peste alte doua miliarde de oameni intr-o singura economie de la inceputul anilor '90 - isi pune amprenta asupra beneficiilor de care atat Europa, cat si Statele Unite au beneficiat in ultimii zece ani, iar cresterea inflatiei este cel mai probabil rezultat.
Emergenta Chinei de la inceputul anilor '90 a ajutat la mentinerea nivelului scazut al preturilor prin bunurile ieftine produse de catre aceasta si forta de munca prost platita. Pentru un timp, aceasta tendinta a reusit sa se mentina, preturile la materiile prime incepand sa creasca odata cu dezvolt