Foto: Adevarul
Legea a fost deja aprobata de comisia din Senat, iar intr-o saptamana ar putea fi aprobata si in plenul Senatului.
"Pana la adoptarea legii in forma finala, in Camera Deputatilor, putem interveni cu unele amendamente, pentru a face corecturile necesare", a precizat Radu Mircea Popescu, consilier in cadrul Ministerului Internelor si Reformelor Administrative (MIRA), in cadrul unui forum despre riscuri catastrofale.
Noul segment al pietei asigurarilor va aduce o valoare a primelor subscrise de 145 milioane de euro.
Estimarea ia in calcul asigurarea tuturor locuintelor din Romania care vor intra sub incidenta acestei legi. "Eu ma astept ca 50-60% din proprietari sa achizitioneze o polita de asigurare obligatorie a locuintei", a adaugat Popescu, citat de NewsIn.
Reprezentantul MIRA a explicat ca riscul cedat in reasigurare a fost stabilit la peste trei miliarde de euro, iar costul reasigurarii nu va depasi 100 milioane de euro in cazul unui grad de cuprindere in asigurare a locuintelor de 100%.
Prima de reasigurare urmeaza sa fie intermediata de un consortiu de brokeri format din Willis, AON, Benfield si Guy Carpenter, toti din Marea Britanie.
Prima anuala de asigurare va avea o valoare cuprinsa intre 10 si 20 de euro, in functie de materialele utilizate si de structura imobilului, potrivit proiectului de lege. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.
Proprietarii care doresc sa isi asigure locuinta la o valoare mai ridicata vor avea posibilitatea sa incheie o polita facultativa. Pe de alta parte, persoanele care nu vor incheia polita de asigurare obligatorie intr-un interval de timp ce va fi stabilit prin normele de aplicare vor plati o amenda maxima de 500 de lei, a mai mentionat consilierul.
@N_P