Preşedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun a traversat pe jos linia demilitarizată ce marchează frontiera cu Coreea de Nord, semn al dorinţei de reconciliere cu Phenianul, unde a fost primit, ieri, de omologul său Kim Jong-Il. Acest act cu o înaltă semnificaţie simbolică constituie o premieră pentru un şef de stat sud-coreean. Summitul intercoreean, care a început ieri după-amiază şi se va încheia joi, este al doilea după întâlnirea istorică din 2000.
Cele două state se află într-o situaţie anacronică. Având în vedere că nu au încheiat decât un armistiţiu şi nu un tratat de pace după conflictul dintre ele, cele două Corei continuă, teoretic, să fie în război. Potrivit preşedinţiei sud-coreene, Roh şi omologul său ar putea menţiona posibilitatea semnării oficiale a unui tratat de pace, dar, potrivit analiştilor, va fi parafată doar o declaraţie de pace. Până la discuţiile oficiale, cei doi lideri şi-au strâns mâna în cadrul unei ceremonii la care au asistat sute de persoane.
Schimbând puţin protocolul, liderul nord-coreean şi-a întâmpinat invitatul şi pe soţia acestuia cu garda de onoare, în faţa mulţimii care scanda „Viaţă lungă! Viaţă lungă!“ şi arbora buchete din floarea naţională, de un roşu aprins, cunoscută sub denumirea de „Kimjongilia“. În mod normal, Kim Jong-Il nu trebuia să îşi întâmpine oaspetele, rol rezervat numărului doi al regimului, Kim Yong-Nam, conform AFP. „Istoria noastră dureroasă ne aminteşte de importanţa păcii“, a declarat preşedintele sud-coreean. „A venit timpul ca Sudul şi Nordul să îşi dea mâna pentru a scrie o nouă pagină de istorie paşnică“, a adăugat el. (A.M.M.)
Preşedintele sud-coreean Roh Moo-Hyun a traversat pe jos linia demilitarizată ce marchează frontiera cu Coreea de Nord, semn al dorinţei de reconciliere cu Phenianul, unde a fost primit, ieri, de omologul său Kim Jong-Il. Acest act cu o înaltă semnificaţie simbol