Drepturile de publicare pentru carte, al cărei titlu este –Calomnii mitologice. Fărâme din conferinţe nerostite, sunt deţinute de Editura Historia. Georgeta Dimisianu, director editorial al Editurii Historia, explică ideea centrală a volumului: „O întrebare pe care şi-o punea mereu Octavian Paler, încă din tinereţe, era legată de faptul că lumea modernă nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum «moderne» care pot fi puse alături de miturile anticilor au toate aceeaşi caracteristică: sunt produse de o capodoperă literară. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust şi de Hamlet. Octavian Paler imaginează nişte «conferinţe nerostite» pornind de la aceste mituri şi vorbeşte despre dragoste, bătrâneţe şi moarte. “
Întrucât, după dispariţia lui Octavian Paler, opera sa a făcut obiectul unor încălcări ale drepturilor de proprietate intelectuală (volumele Apărarea lui Galilei şi Eul detestabil au fost tipărite în ediţii-pirat), Editura Historia îşi va lua toate măsurile pentru a împiedica orice asemenea acte frauduloase şi speră ca regretabilul episod al contrafacerii poeziei Avem timp, inclusă în volumul Scrisori imaginare, poezie care a circulat în diverse publicaţii într-o variantă „adăugită“, va rămâne unul singular. (C.M.)
Drepturile de publicare pentru carte, al cărei titlu este –Calomnii mitologice. Fărâme din conferinţe nerostite, sunt deţinute de Editura Historia. Georgeta Dimisianu, director editorial al Editurii Historia, explică ideea centrală a volumului: „O întrebare pe care şi-o punea mereu Octavian Paler, încă din tinereţe, era legată de faptul că lumea modernă nu mai poate crea mituri. Singurele mituri oarecum «moderne» care pot fi puse alături de miturile anticilor au toate aceeaşi caracteristică: sunt produse de o capodoperă literară. E vorba de Don Juan, de Don Quijote, de Faust şi de Hamlet. Octavian Paler imaginează nişte «con