Mulţi indigeni au plecat în Australia pentru o viaţă mai bună şi pentru a scăpa de rasismul albilor Guvernul de la Wellington (capitala Noii Zeelande) a lansat o campanie menită de a
Mulţi indigeni au plecat în Australia pentru o viaţă mai bună şi pentru a scăpa de rasismul albilor
Guvernul de la Wellington (capitala Noii Zeelande) a lansat o campanie menită de a încerca să aducă înapoi în ţară populaţia indigenă maori. Unul din şapte maori trăiesc deja în Australia.
Mulţi dintre ei traversează Marea Tasmaniei în căutare de slujbe mai bune şi pentru a scăpa de problemele sociale şi de rasismul la care îi supuneau albii. Guvernul neozeelandez spune că nu există o perioadă mai bună decât cea actuală ca etnicii maori să revină acasă.
Denumirea "maori" a populaţiei polineziene din Noua Zeelandă provine de la cuvântul "maui", care în neozeelandeză înseamnă "nativ" sau "indigen". Deşi mulţi dintre aceşti etnici au emigrat în Australia, în căutarea unei vieţi mai bune, ei reprezintă un procent însemnat, ceea ce face ca prin Decretul Limbii Maori, din 1987, maori să fie recunoscută drept limbă oficială a Noii Zeelande, după limba engleză.
Cei mai mulţi dintre indigeni - în proporţie de 89% - trăiesc în Insula de Nord. Civilizaţia maori este deosebit de evoluată în domenii ca: tehnica de luptă, cultivarea terenului, navigaţie, prelucrarea lemnului şi a pietrei. La sosirea pe meleagurile Noii Zeelande, europenii au fost puternic impresionaţi de mitologia şi cosmologia maori.
Autorităţile de la Wellington îi îmbie
15% din populaţia de maori a emigrat în Australia. Autorităţile neozeelandeze vor ca indigenii să se întoarcă. Maori Affairs ministry (Ministerul pentru problemele populaţiei maori) spune că mulţi dintre ei vor găsi o situaţie cu totul diferită în comparaţie cu cea pe care au lăsat-o în urmă.
Şomajul a scăzut şi a