In doi-trei ani am putea asista la prabusirea ofertei din imobilele vechi, pe fondul exploziei de proiecte imobiliare noi si datorita orientarii clientilor catre acest tip de resedinte, a declarat directorul Targului National Imobiliar - tIMOn - Vlad Vlasceanu.
"Cererea este mai mare decat oferta, de aceea preturile se mentin foarte ridicate. In urmatorii ani situatia nu va mai sta asa", a explicat Vlasceanu.
In aceasta toamna asistam la doua fenomene: unul de stagnare a preturilor la proiectele lansate in trecut si altul de crestere pe termen lung, crestere fiind stopata momentan doar de discounturi si oferte speciale in cadrul targurilor imobiliare. Cresterea din aceasta toamna se va datora si deprecierii leului in raport cu euro, precum si datorita cresterii preturilor la materialele de constructii si scumpirii fortei de munca. Se observa o aparitie masiva a proiectelor accesibile, o vanzare foarte rapida a acestora ceea ce va genera in urmatoarele saptamani o crestere a preturilor din partea dezvoltatorilor. Au aparut foarte multe proiecte de blocuri fiind toamna cu cea mai accentuata explozie imobiliara.
"Este foarte clar ca suntem undeva la mijlocul boom-ului imobiliar si in scurt timp vom asista la proiecte din ce in ce mai accesibile. Momentan, avem de a face cu un paradox: au aparut oferte foarte ieftine care se vand imediat, fara a fi promovate. Aceste proiecte ori reprezinta momeala ori sunt intr-adevar vandute imediat investitorilor de afara sau marilor fonduri de investitii. Piata a cunoscut o explozie fantastica si cu siguranta de anul viitor vom asista la primele scaderi de preturi: cele ale apartamentelor vechi", a mai spus Vlasceanu.
In Bucuresti, cele mai mici preturi pe piata imobiliara sunt la apartamentele din cladirile cu bulina rosie, deoarece gradul de siguranta este scazut in eventualitatea unui cutremur, iar proprietar