Culturile "curate" sunt dificil de realizat, deoarece e nevoie de o perioadă de conversie de până la trei ani Populaţia României a început să fie mai preocupată de calitatea şi Culturile "curate" sunt dificil de realizat, deoarece e nevoie de o perioadă de conversie de până la trei ani
Populaţia României a început să fie mai preocupată de calitatea şi securitatea alimentelor, mai ales în ultimii ani. Din acest motiv, agricultura ecologică reprezintă o soluţie la cele două probleme arzătoare pentru acest sector: satisfacerea cererii pentru produse naturale, obţinute prin metode care nu presupun utilizarea substanţelor chimice, şi diversificarea sectorului agricol, în contextul general al protecţiei mediului.
În categoria produselor "de calitate" pot fi incluse şi produsele rezultate în urma practicării unui tip de agricultură intitulat "agricultura ecologică". Utilizarea intensivă în sectorul agricol a unor cantităţi sporite de substanţe chimice, atât pentru fertilizare, cât şi pentru tratarea culturilor, a condus la apariţia pe piaţă a unei cereri pentru produse "curate", din partea unui număr din ce în ce mai ridicat de consumatori. Acest tip de cerere se înscrie într-o mişcare amplă şi de durată, în direcţia conservării şi protejării mediului, care se manifestă de asemenea şi în agricultură.
Pierderi de productivitate
Numai că fermierii dâmboviţeni evită să se apuce de agricultura ecologică, pentru că - spun ei - acest gen de culturi sunt dificil de realizat. Şi asta din cauza faptului că, faţă de agricultura clasică, pentru cea ecologică este nevoie de o perioadă de conversie de un an în zootehnie, de doi pentru culturile cerealiere şi de trei ani în horticultură.
După această perioadă, produsele obţinute dobândesc statutul de "ecologic" şi produsele pot fi comercializate drept "ecologice". "În perioada de conversie, agric