Fruntasii tarii la costuri
Foto Diana SANDOR
An de an, studentii scot din buzunar tot mai multi bani pentru scolarizare
Mirajul Medicinei atrage in fiecare an mii de studenti la Cluj. Mai nou, insa, atrage si tot mai multi studenti straini. Aceasta in ciuda faptului ca Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) „Iuliu Hatieganu“ practica cele mai ridicate taxe din urbea de sub dealul Feleacului. Taxa de aici a crescut, gradual, in ultimii 3 ani, cu cite 1.000 de lei.
Daca in 2005, aceasta era de 3.000 de lei, pentru anul universitar 2007-2008 a fost stabilita de catre Senatul UMF la 5.000 de lei. Conducerea universitatii motiveaza cresterea prin subventia pe care o acorda Ministerul Educatiei pentru studentii cu regim bugetar.
„Costul unui loc la taxa nu are voie sa fie sub valoarea subventiei pe care o acorda Ministerul Educatiei pentru un student in regim de buget“, ne-a declarat Marius Bojita, rector al UMF Cluj-Napoca. In viziunea acestuia, cresterea cu 1.000 RON pe an este nesemnificativa. Mai mult, Bojita a dat exemplul studentilor straini care nu sint din tari membre UE.
Acestia platesc o taxa de scolarizare de doar 300 de dolari pe an, stabilita inainte de 1990 printr-o Hotarire de Guvern. De mentionat este faptul ca studentii la Medicina din Capitala si cei din Tirgu Mures scapa semnificativ mai ieftin decit colegii lor din Cluj, avind de achitat 3.700, respectiv 4.000 de lei pe an.
Cresc intr-un an cit la altii-n sapte
An dupa an, studentii politehnisti trebuie sa bage si ei mina mai adinc in buzunare pentru a-si plati taxele de studiu. Cei mai vizati sint cei care urmeaza cursurile sectiei de Arhitectura, unde in anul universitar 2007-2008 tariful pentru un an de scolarizare a atins 4.000 de lei, adica aproximativ 1.200 de euro.
„Preturile nu sint ancorate in realitate,