Nu mai putin de 31 de potentiali investitori, dintre care 15 din Romania, au cumparat oferte angajante in vederea participarii la constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda. Printre acestea se regasesc banci, fonduri de investitii, companii de productie sau distributie a energiei.
Inceperea lucrarilor este prevazuta pentru mijlocul anului 2009, iar finalizarea reactoarelor ar contribui la cresterea independentei energetice a Romaniei.
Surprinde aparent varietatea investitorilor interesati sa se implice in constructia a doua noi reactoare la centrala nucleara de la Cernavoda.
Printre acestea se numara atit companii energetice importante, precum RWE(Germania), E.ON Energie (Germania), Ansaldo Italia-AECL (Canada), Enel, CEZ, Iberdrola (Spania) cit si bancile de investitii BNP Paribas si Societe Generale.
Interesul e dat de faptul ca realizarea Unitatilor 3 si 4 Cernavoda este prevazuta sa se realizeze prin atragerea, in mod transparent, a capitalului privat al companiilor cu bonitate si forta financiara, care sunt dispuse sa se asocieze cu Societatea Nationala 'Nuclearelectrica' SA in vederea finalizarii si operarii acestui obiectiv energetic.
Sursele de finantare urmeaza a fi atrase de catre actionari, atit sub forma de actiuni, cit si prin emisiuni de bonduri sau credite.
Investitorii selectati pentru constructia reactoarelor nucleare 3 si 4 vor contribui cu aport in numerar, reprezentind 30% din costurile de realizare a proiectului la capitalul social al companiei de proiect.
Modelul este acceptat in cadrul Uniunii Europene si este in concordanta cu regulile pietelor libere ale energiei electrice.
Alte companii care au cumparat documentatia sunt Alro Slatina, Silcotub Zalau, Energy Holding, Lafarge, Rompetrol, EGL, ArcelorMitall Galati, Asociatia