Energizantele au aparut �n Asia ca medicamente bazate pe ingrediente naturale, de sute de ani. Ele erau cunoscute ca bauturi tonice. Austriacul Dietrich Mateschiz, parintele Red Bull, le-a "descoperit", �ntr-un hotel din Hong Kong �n 1982. Aflat la barul hotelului Mandarin, a cerut ceva revigorant si barmanul i-a servit specialitatea casei, o bautura energizanta traditionala. Av�nd �ncredere �n potentialul comercial al acesteia, a lansat-o, c�tiva ani mai t�rziu (�n 1987). Pornita din Austria, bautura energizanta botezata Red Bull (Taurul rosu) a cucerit, �ncet, toata lumea. Energizantele sunt bauturi functionale, utilizate �n principal pentru a mari energia consumatorilor. Pe l�nga cafeina (circa 80 miligrame la o cutie, cantitate similara cu cea oferita de o ceasca de cafea tare) si carbohidrati (precum zaharoza sau glucoza), astfel de produse contin si ingrediente specifice: ginseng, guarana, taurina, etc. Toate acestea sunt utilizate �n procentaje atent controlate, astfel �nc�t nu au efecte negative asupra organismului uman. Piata rom�nesca prezinta o oferta variata (amintim red Bull, Burn, Power Horse, red Alert, Shark, Bomba, Tiger hot), dar doar primii trei detin o cota �mportanta pe piata. Volumul si valoarea v�nzarilor au crescut constant �n ultima perioada, iar cel mai popular ambalaj este, de departe, cutia (doza). Medicii recomanda atentie la consumarea bauturilor energizante si citirea instructiunilor. Consumarea bauturii energizante �mpreuna cu o bautura alcoolica de concentratie mare poate duce la stop cardiac. Cu toate acestea, �n baruri sau la terase, pe mese, poti vedea frecvent pahare cu votca, rom, coniac sau whisky alaturi de cutii cu bauturi energizante
Autori: A.B.
Energizantele au aparut �n Asia ca medicamente bazate pe ingrediente naturale, de sute de ani. Ele erau cunoscute ca bauturi tonice. Austriacul Dietrich Mateschiz,