Am aşteptat cu interes sfârşitul săptămânii trecute. Pentru că nu era vorba doar de o zi de vineri. Nu. Era vinerea în care se încheiau luna şi al treilea trimestru. Era vineri, ziua care ar putea fi de referinţă pentru cursul euro-leu luat în calcul pentru plata accizelor pentru tot anul 2008. Era sfârşit de trimestru III şi începutul ultimului sfert al anului.
Şi ce am văzut ? Am văzut un leu întărindu-se şi un euro coborând până la valoarea de 3,3559 lei. Am văzut un curs care vine în favoarea consumatorilor. Dar, de fapt, dacă nu am văzut nimic?
Să explic: pentru dumneavoastră, care este cursul din prima zi lucrătoare a lunii octombrie? Permiteţi-mi să vă spun cum este pentru mine: BNR nu mai comunică vreun curs oficial. Nu. BNR nu mai comunică azi un curs valutar valabil mâine. Nu. BNR comunică doar un curs informativ, la ora 13.00 a fiecărei zile lucrătoare. Iar în comunicatele trimise de BNR, se scrie „Cursul BNR de azi…“. Şi atunci, este cursul de vineri, 28 septembrie, cel valabil pentru luni, 1 octombrie?
Părerea mea este că nu. Că trebuie să aşteptăm cursul de luni, 1 octombrie 2007, şi abia apoi să spunem şi noi, şi Ministerul de Finanţe: acesta este cursul valabil pentru accize pentru întreg anul 2008. Şi fac apel la legi. Ce spune Codul Fiscal legat de accize? Iată: „Valoarea în lei a accizelor, a taxei speciale pentru autovehicule şi a impozitului la ţiţeiul din producţia internă se determină prin transformarea sumelor exprimate în echivalent euro la cursul de schimb valutar comunicat de BNR pentru prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent. Acest curs se utilizează pe toată perioada anului următor“.
Am întrebat la BNR. Şi, cu titlu informativ, am primit şi un răspuns: „E o cutumă, e o obişnuinţă a agenţilor economici ca, până la ora comunicării noului curs, valoarea oficială de referinţă să fie considerată valabilă“.