Costul rezervelor minime obligatorii (RMO) devine mult mai greu de suportat de banci in contextul actual al cresterii pretului banilor din cauza crizei externe de lichiditati, insa BNR nu-si permite sa discute reducerea RMO intr-un mediu inflationist neasteptat, spune Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania.
"Daca inflatia trece de 5%, BNR e cu mainile legate; eventual ridica dobanda. In prezent, se discuta orice in sistemul bancar, mai putin predictii legate de reducerea rezervelor", a declarat Negritoiu.
El spune ca in zona de top a pietei bancare este o presiune foarte mare pe dobanzi si pe comisioane.
"Sunt putine cai de a ocoli costul RMO, iar presiunea creste acum pentru toti jucatorii. Arta consta in capacitatea de 'subventionare' a costului rezervelor din alte zone de business. Este destul de critic in managementul portofoliului." Negritoiu considera surprinzator ceea ce se intampla de fapt pe piata in aceasta perioada: costurile cresc, sunt mai putini bani disponibili, asa incat costul creditelor ar trebui sa creasca, dar de fapt nu cresc vizibil.
"In practica actioneaza invers competitia locala. Sunt jucatori care au un buget alocat pentru cumpararea de cota de piata si nu mai conteaza la ce pret finanteaza. Desi te-ai astepta la o competitie transparenta pe o piata stabilizata, cu banci mari si criterii uniforme de prudenta bancara, sunt inca multe distorsiuni. Nu-ti dai seama unde ajung cei care continua cu oferte foarte ieftine. Inca nu se vede cat de mare e icebergul", comenteaza Negritoiu.
El spune ca primul efect local concret al turbulentelor externe este ca tranzactiile la termen s-au redus substantial "din putine cate erau".
"Ultimul lucru care ne trebuie acum ar fi panica iscata de o depreciere rapida a leului. Ar face bine o dezbatere deschisa pe tema cursului."
Negritoiu considera ca depre