Agitatia de pe pietele financiare internationale va lovi si Europa de Est, aducand probleme economiilor celor mai vulnerabile si incetinind cresterea economica in Romania si in alte state din regiune, spune economistul-sef al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), citat in editia de ieri a cotidianului britanic Financial Times.
Romania face parte dintr-un grup de cinci state care sunt cele mai vulnerabile la socuri cauzate de criza globala, spune Erik Berglof, economistul-sef al BERD. Celelalte state din regiune, pasibile de aparitia unor probleme financiare, sunt Letonia, Ungaria, Bulgaria si Serbia.
"Suntem siguri ca aceasta criza a Vestului este una serioasa, care va dura ceva vreme, iar asta inseamna ca ea va avea cu siguranta un impact si asupra tarilor estice. Vor exista doua feluri de efecte: pe termen scurt vor aparea probleme de lichiditate, iar pe termen lung vor exista cresteri ale costului creditarii", a declarat Berglof.
Rezultatul va fi o incetinire a cresterii economice in Est, afirma reprezentantul BERD, din moment ce riscul va spori costul creditarii si va reduce nivelul cererii din economie.
Declaratiile sale vin la mai putin de o saptamana dupa cel mai recent raport al Bancii Mondiale (BM), care de asemenea atrage atentia ca exista anumite riscuri financiare pentru Romania si statele din zona.
Economistul-sef al BERD spune ca in aceste state este nevoie de o mai mare constientizare a riscului existent, iar aceasta ar putea aduce beneficii sub forma incetinirii usoare a cresterii bazate pe creditare.
"O usoara incetinire ar putea fi chiar benefica pentru aceste tari. Economiile acestora, mai ales in domeniul constructiilor si de real estate, au crescut rapid, poate prea rapid, atingand uneori preturi nesustenabile", afirma oficialul BERD.
Romania pare direct vizata de aceasta afirmatie, d