Pe "italienii" din comuna gălăţeană Corod ii trage aţa inspre casă. Inspre vilele cu etaj, in care au băgat banii trudiţi pe-afară. Inspre bătrănii şi copiii rămaşi in sat. Căţiva dintre ei s-au intors de tot. Au adus din Italia macarale, mii de euro, cu care şi-au deschis firme de construcţii, dar şi o mentalitate occidentală: au invăţat să muncească şi să fie respectaţi.
Pe "italienii" din Corod ii trage aţa inspre casă. Inspre vilele cu etaj, cu scantinat şi coloane italiene, in care au băgat banii trudiţi pe-afară. Inspre bătrănii şi copiii rămaşi in sat. Căţiva dintre ei s-au intors de tot. Au adus din Padova la Corod macarale şi mii de euro cu care şi-au deschis firme de construcţii. Dar şi o altă mentalitate.
Are salopetă şmecheră, de culoare azurie, branduită pe măna dreapta cu numele firmei italiene. Şi stă pe marânea drumului din Corod, aşteptănd să muncească. Aici nu e ca la Milano. "Cum e in Romănia?". "Să-ţi sară mucii, să-i dai cu flit!", se enervează el şi se uită in sus, la cer, de parcă acolo ar fi guvernul. "Taxe mari şi multe, decăt să te apuci de-o treabă, mai bine te lipseşti." Sava Ion are o fată la liceu, clasa a XII-a, şi cinci băieţi in Italia, plecaţi din â98. Au prins cheag in ţară străină, s-au asociat cu italienii şi şi-au tras două firme de construcţii. "Facem case acolo, construim de la pămănt pănă la acoperiş. Şi văruim, dacă-i nevoie." Aici stă degeaba de căteva zile. Păcat de macaraua adusă din Italia, care face acum umbră degeaba clădirii in construcţie. O casă uriaşă pentru trei familii. "Nu sunt oameni buni aici, n-am cu cine face treabă. Nu ai bază, au rămas hebeticurile. Azi a luat bani, măine ii bea şi nu-l mai vezi o săptămănă la lucru."
Oamenii serioşi au luat drumul Italiei. Aşa cum a făcut şi proprietarul construcţiei. "Are 60 de ani şi e pensionar, povesteşte soţia lui. A