Opinia presedintelui tarii este aceea ca si in cazul in care motiunea trece, si in cazul in care este respinsa nu exista decat o solutie pentru rezolvarea actualului blocaj legislativ: asigurarea unei majoritati transparente de 50% plus un vot, necesara pentru guvernarea tarii.
Dupa o zi intensa de negocieri intre liderii partidelor, ieri dupa-amiaza presedintele Romaniei a prezentat cele trei variante pe care le va propune in cazul in care motiunea trece: guvern PNL-PD-PLD cu premier de la PD, daca aceasta propunere esueaza, un guvern de uniune nationala sau solutia alegerilor anticipate (dar aceasta are cele mai mici sanse pentru ca in afara de PD nu le doreste nimeni).
Ziua premergatoare dezbaterii motiunii a fost folosita de liderii politici pentru negocieri febrile si discutii in sanul partidului sau in grupurile parlamentare. Fiecare partid si-a trimis "solii" la inaintare pentru a afla cate ceva din planurile colegilor de pe scena politica. Bineinteles, totul in cel mai mare secret, eventual cu fumigene aruncate presei. S-au conceput strategii de a raspunde la acuzele din motiune, tactici de vot si scenarii de formare a unui viitor cabinet.
Treptat, declaratiile politicienilor au conturat insa tot mai clar disponibilitatea pentru un guvern de uniune nationala. Varianta lansata de liderul PSD Mircea Geoana a gasit adepti si in randul reprezentantilor PD, PLD si PRM.
Sedinta comuna a senatului si Camerei Deputatilor va incepe, potrivit deciziei luate ieri de Birourile Permanent, la ora 10.30, dar dezbaterea motiunii de cenzura este programata abia pentru ora 12.00. Pe primele puncte ale ordinii de zi au fost inscrise validarea a patru noi membri ai Comisiei Nationale de Valori Mobiliare (CNVM), precum si o inlocuire in conducerea Comisiei de control al activitatii SIE. Membrii Birourilor Permanente au ales aceasta varianta cu u