Tinerii care se relaxează când fumează capăta dependenţă mai repede
Tinerii care se simt relaxaţi după primul fum de ţigară sunt cei mai predispuşi să devină fumători înrăiţi, arată un studiu făcut la Universitatea din Massachusetts. Deşi se credea că presiunea sau alţi factori sunt cauzele pentru care adolescenţii se apucă de fumat, se pare că principalul responsabil este creierul.
Faptul că aceşti tineri se simt relaxaţi este un semn că nicotina este mai bine asimilată în creierul lor. Se ştie că nicotina are un efect imediat asupra creierului, dar, de asemenea, se ştie că nu orice tânăr care trage un fum de ţigară se şi apucă de ţigări.
Studiul a mai arătat că sentimentul de relaxare specific primului fum de ţigară este principalul motiv pentru care lumea se apucă de fumat. Cercetătorii au enunţat o teorie conform căreia sentimentul de relaxare crează o „poftă” a creierului pentru nicotină şi, de aceea, fumătorilor le este atât de greu să renunţe.
Atunci când nicotina ajunge în creier blochează reţelele neuronale care generează această „poftă”. În schimb, când efectul nicotinei trece „pofta” se instalează din nou. Studiul s-a desfăşurat pe o perioadă de patru ani pe o mie de adolescenţi.
Dintre ei, doar 217 au declarat că au fumat şi o treime dintre aceştia au spus că primul fum i-a relaxat. Astfel, s-a constatat că 83 dintre cei 217 au devenit fumători. Mai sunt şi alţi factori care îi fac pe adolescenţi să devină fumători.
Se pare că cei mai expuşi sunt cei care au o stare de depresie, cei care îşi căută personalitatea şi, surprizător, cei care sunt familiarizaţi cu logo-ul unui faimos brand de ţigări american. Cercetătorii au tras concluzia că efectele negative ale campaniilor publicitare la ţigări persistă mult timp după difuzare. Studiul a mai arătat că cei care nu s-au apucat de fumat au fost implicaţi în activităţi extracu