E.ON este singurul grup de energie care a ucrat "nemteste" pe piata din Romania, adica a participat si a castigat procesele de privatizare in cadrul a doua companii care I-au permis construirea unui portofoliu complet de utilitati: gaze si energ
Nemtii au reusit in urma cu doi ani sa cumpere de la statul roman Distrigaz Nord, companie de distributie si furnizare a gazelor, precum si Electrica Moldova, compania de distributie si furnizare a energiei electrice, preluand controlul asupra consumatorilor din nordul Romaniei. E.ON este singura companie care a reusit o astfel de performanta, dorita acum de toate grupurile energetice prezente pe piata de profil.
Impreuna, cele doua companii au o valoare de aproximativ 1,8 miliarde de euro, potrivit datelor publicate in topul "Cele mai valoroase 100 de companii din Romania", realizat de ZF pe baza datelor din 2005.
Ruhrgas, divizia de gaze a E.ON, a preluat in 2005 pachetul de 51% din actiunile Distrigaz Nord in cadrul unei tranzactii de 304 milioane de euro. Compania deserveste peste un milion de clienti a caror valoare individuala depaseste pragul de 750 de euro.
La scurt timp dupa preluare, Distrigaz Nord se transforma in E.ON Gaz Romania, iar de la jumatatea acestui an compania functioneaza dupa o noua structura.
Reglementarile europene in vigoare obliga companiile energetice sa-si separe activitatea de distributie (retea) de cea de furnizare (activitatea de comercializare fie a gazului, fie a energiei electrice). Astfel, de la 1 iulie E.ON Gaz este prezenta pe piata locala prin intermediul a doua companii, si anume E.ON Gaz Romania, care se va ocupa de partea de furnizare, si E.ON Gaz Distributie.
In primul semestru al anului, nemtii de la E.ON Gaz au raportat afaceri de 381 de milioane de euro si un profit net de 35 de milioane de euro. Daca afacerile au scazut cu 12,5