Un pietroi galactic suspect, care a fost observat de mai multe ori în imediata apropiere a Soarelui, se comportă, pe rând, fie ca un asteroid, fie ca o cometă cu "perioadă scurtă". Denumit Un pietroi galactic suspect, care a fost observat de mai multe ori în imediata apropiere a Soarelui, se comportă, pe rând, fie ca un asteroid, fie ca o cometă cu "perioadă scurtă".
Denumit oficial P/2007 R5, "suspectul" a fost observat pentru prima oară când trecea pe lângă Soare, în anul 1999. Apoi a fost zărit, din nou, de către Observatorul Solar Heliosferic (SOHO), în anul 2003. Presupunând că aceste două apariţii au fost ale aceluiaşi obiect ceresc, cercetătorul Sebastian Hoeing, de la Institutul de Radioastronomie Max Planck, din Bonn, a trasat traiectoria şi a prezis, încă de acum vreo doi ani, că pietroiul va reveni în septembrie 2007. Şi chiar aşa s-a întâmplat. Ca atare, ciudăţenia celestă a fost declarată oficial "cometă cu perioadă scurtă", întrucât are nevoie de numai 200 de ani pentru a face o rotaţie completă în jurul Soarelui.
Observatorul astronomic spaţial SOHO a descoperit până acum zeci de comete despre care nu ştiam, dar este pentru prima dată când găseşte ceva atât de ciudat: o cometă-asteroid! Încă de la început, mulţi astronomi s-au opus folosirii denumirii de cometă şi au propus termenul de asteroid, întrucât pietroiul galactic n-are nici coadă, nici coamă, adică îi lipseşte nebuloasa de gaze şi praf ce învăluie, de regulă, nucleul unei comete.
O scurtă strălucire orbitoare
Cu ocazia observării din septembrie, anul acesta, cometa-asteroid a avut un comportament nemaiîntâlnit. Trecând foarte aproape de Soare, la o distanţă ce reprezintă numai 15% din raza orbitei lui Mercur (cea mai apropiată planetă de Soare), pietroiul a suferit o schimbare dramatică şi bruscă, devenind, pentru scurtă vreme, orbitor de strălucitor.