Brandurile şi brandingul sunt subiecte preferate ale presei de business. Un studiu recent al European Brand Institute a pus presa pe jar; doar că e vorba de o gogoaşă… Spre jumătatea lunii septembrie, un studiu realizat de European Brand Institute (EBI) din Viena stârnea valuri în presă: cele mai valoroase zece branduri româneşti făceau, împreună, doar 86 de milioane de euro, în timp ce brandul de top era desemnat Loteria Română, evaluată la 35 de milioane de euro
Brandurile şi brandingul sunt subiecte preferate ale presei de business. Un studiu recent al European Brand Institute a pus presa pe jar; doar că e vorba de o gogoaşă…
Spre jumătatea lunii septembrie, un studiu realizat de European Brand Institute (EBI) din Viena stârnea valuri în presă: cele mai valoroase zece branduri româneşti făceau, împreună, doar 86 de milioane de euro, în timp ce brandul de top era desemnat Loteria Română, evaluată la 35 de milioane de euro. Ca raport dintre valoarea totală a primelor zece branduri şi produsul intern brut (0,05 procente din PIB), eram clasaţi pe ultimul loc în Europa. Toate bune şi frumoase; e o poziţie cu care ne-am obişnuit, Loteria s-a umflat în pene, presa a avut un subiect gras de discuţie. Dar o privire mai atentă asupra acestui top dezvăluie lucruri nu tocmai în regulă.
Primele semne de întrebare ar fi trebuit să apară la comparaţia cu topul asemănător realizat în 2005 de compania de consultanţă de branding Brandient, după o metodologie acceptată la nivel internaţional a companiei Interbrand. În acel studiu, valoarea totală a primelor zece branduri autohtone era de 1,4 miliarde de euro, de 16 ori mai mult decât cifra avansată de EBI.
Este simplu pentru oricine să vadă cât de amatoristic au lucrat cei de la EBI. În primul rând, austriecii au luat în calcul d