Un credit în franci elveţieni ademeneşte prin costurile care promit să fie mai mici decât cele la lei şi euro. Însă cine se împrumută în franci riscă mai mult decât dacă ar apela la un împrumut în euro. Opt bănci oferă în prezent credite în franci elveţieni. Dobânzile variază de la 3,9% la 6,5% pe an. Potrivit datelor BNR, în cazul euro, dobânda medie la împrumuturile pentru locuinţe a fost 6,2%, respectiv de 8,6% la lei. Dacă dobânda la franci este mai mică
Un credit în franci elveţieni ademeneşte prin costurile care promit să fie mai mici decât cele la lei şi euro. Însă cine se împrumută în franci riscă mai mult decât dacă ar apela la un împrumut în euro.
Opt bănci oferă în prezent credite în franci elveţieni. Dobânzile variază de la 3,9% la 6,5% pe an. Potrivit datelor BNR, în cazul euro, dobânda medie la împrumuturile pentru locuinţe a fost 6,2%, respectiv de 8,6% la lei. Dacă dobânda la franci este mai mică, şi rata va scădea. Şi astfel, după cum promit şi reclamele de la televizor, se pot împrumuta sume mai mari. Nu e de mirare că împrumuturile în franci elveţieni par mai tentante decât cele în alte valute forte – euro sau dolari –, ca să nu mai vorbim de cele în lei.
În Europa de Est, cererea de credite în franci a explodat din 2004 încoace. În Ungaria, de exemplu, 80% din împrumuturile în valută ale populaţiei sunt în franci. Primele astfel de credite au fost lansate în România anul trecut şi încep să se bucure de popularitate. La Volksbank, de exemplu, 22,5% din creditele acordate de la începutul anului au fost în franci, în timp ce la Raiffeisen, procentajul a fost de 40% din totalul creditelor de consum cu garanţie ipotecară.
Mai ieftin, dar mai riscant
Împrumuturile în franci elveţieni sau în monede precum yenul japonez prezintă