Un proiect de lege ce ar creşte de peste două ori veniturile din taxe şi redevenţe a fost „aruncat“ pe piaţă recent. Iniţiativa este blocată însă de contractul de privatizare al Petrom. Proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), ar reglementa o mai veche problemă a economiei româneşti: obţinerea unor contribuţii modice la bugetul statului din exploatarea resurselor naturale. Documentul prevede o majorare
Un proiect de lege ce ar creşte de peste două ori veniturile din taxe şi redevenţe a fost „aruncat“ pe piaţă recent. Iniţiativa este blocată însă de contractul de privatizare al Petrom.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă, iniţiat de Agenţia Naţională de Resurse Minerale (ANRM), ar reglementa o mai veche problemă a economiei româneşti: obţinerea unor contribuţii modice la bugetul statului din exploatarea resurselor naturale. Documentul prevede o majorare a taxelor şi redevenţelor miniere şi petroliere, care ar aduce un plus de venituri la bugetul statului, în 2008, de 1075 milioane lei (circa 318 milioane euro), comparativ cu anul trecut. Creşterea ar fi substanţială dacă avem în vedere că, în 2006, încasările din redevenţe şi taxe au fost de 849,41 milioane de lei şi că prin aplicarea noilor cote s-ar ajunge la venituri de 1.924 milioane lei în 2008 (circa 569 milioane euro). Grosul veniturilor din redevenţe şi taxe este asigurat de sectorul petrolier (petrol, gaze şi condensat, transport de ţiţei, gaze şi înmagazinare) cu un aport în suma totală de circa 90%. În 2006, din totalul sumelor încasate, 779,75 milioane lei au provenit din sectorul petrolier, iar în 2008, conform documentului prezentat, acesta ar urma să asigure 1.727 milioane lei.
Cifrele arată promiţător, numai că sunt fundamentate inclusiv pe creşterea redevenţelor plătite de P