OLT. Oraşul Slatina a fost poluat, încă o dată, ieri, cu fum gros şi negru de la SC Electrocarbon SA. Din nou, una dintre instalaţiile societăţii, autorizate de Agenţia Regională de Protecţia Mediului din Craiova sub Directivele europene IPPC (impact semnificativ asupra mediului) şi Seveso (pericol de catastrofe la accidente industriale), a cedat şi a luat foc.
Nici un reprezentant al societăţii nu a venit în faţa reprezentanţilor mass-media, pentru a explica ce se întâmplă. Dimpotrivă, angajaţii firmei de pază au fost „asmuţiţi“ pe ziarişti şi cameramani, ca la fiecare dintre evenimentele anterioare similare, cu ordinul de a-i ţine la depărtare şi a-i împiedica să filmeze sau să fotografieze ceva.
„A fost pericol de explozie“
Maiorul Cristian Croitoru, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a ieşit ieri la prânz din dispozitivul de intervenţie aflat în societate şi a făcut declaraţii de presă. „A fost pericol de explozie. În condiţiile în care nu interveneau pompierii civili ai societăţii exista, într-adevăr, pericol de explozie“, a declarat reprezentantul ISU.
El a mai spus că pompierii militari au intervenit cu două autoutilitare, alături de pompierii civili din SC Electrocarbon SA - cu trei autoutilitare - şi cei de la SC Alro SA, cu o autospecială. „Incendiul s-a manifestat la o instalaţie tehnică de filtrare, într-o secţie de coacere“, a afirmat Cristian Croitoru. Acesta a anunţat că, după finalizarea intervenţiei, cercetările vor continua. Inspectoratul a fost solicitat să intervină alături de pompierii de la SC Alro SA, cea mai apropiată societate de locul incendiului şi direct vizată de o eventuală catastrofă, după încercarea eşuată a pompierilor civili din Electrocarbon de a stinge focul.
„Din primele cercetări, incendiul a fost generat prin autoaprinderea gudronului depus în interiorul