Gigantul islandez Actavis, care a cumparat anul trecut pentru 147,5 mil. euro producatorul local de medicamente Sindan Bucuresti, inregistreaza pe piata locala o marja de profit similara cu alte piete pe care opereaza, in timp ce vanzarile din Romania rep
Cu toate ca fabricile romanesti genereaza marje de profit ridicate, de peste 20%, Robert Wessman, presedinte si CEO al grupului Actavis, spune ca profitul Sindan se situeaza la nivelul mediu al celorlalte companii din grup.
"Profitabilitatea pe care o inregistram la Sindan este similara cu cea a altor unitati de productie din cadrul grupului Actavis. Insa, importanta pentru noi aici este activitatea de export si nu obtinerea unor marje de profit ridicate", a afirmat Robert Wessman intr-un interviu acordat ZF.
In primele sase luni, compania a raportat venituri de 56 mil. euro si o marja a profitului operational de 21%, in timp ce exporturile companiei au ajuns la circa 6 mil. euro.
Actavis este in prezent cel mai mare exportator din Romania, livrarile sale externe fiind estimate la 15 mil. euro in acest an. Pana in 2009, exporturile ar putea ajunge la jumatate din cifra de afaceri, adica la 100 mil. euro.
"Unul dintre motivele pentru care am decis sa cumparam Sindan a fost faptul ca ne poate permite sa devenim un lider global pe segmentul de medicamente oncologice. Elementul cheie a fost sa acordam fabricii Sindan o perspectiva globala", spune Wessman.
Proiectia pe care islandezii o au cu privire la businessul din Romania era la scara mica, vanzarile anuale fiind de un milion de euro, iar medicamentele proveneau de la fabrica pe care grupul o are in Bulgaria.
"Nu am avut nicio temere legata de intrarea in Romania. Am fost chiar placut surpins de evolutia afacerilor noastre aici. Actavis avea o strategie pentru Romania chiar si inainte sa cumpere Sindan", a ada