Impactul moţiunii de cenzură asupra pieţei valutare a fost redus, moneda naţională pierzând numai doi bani. Moţiunea de cenzură pare să fi avut un uşor impact asupra cursului de schimb. Impactul moţiunii de cenzură asupra pieţei valutare a fost redus, moneda naţională pierzând numai doi bani.
Moţiunea de cenzură pare să fi avut un uşor impact asupra cursului de schimb. Ieri, leul s-a depreciat cu doi bani în raport cu euro. Totuşi, analiştii susţin că, în perioada următoare, şansele să vedem corecţii bruşte ale ratei de schimb sunt reduse.
Moneda naţională s-a depreciat, ieri, cu doi bani faţă de cursul din ziua anterioară. Astfel, Banca Naţională a afişat o rată de schimb de 3,3711 lei/euro, faţă de nivelul 3,3524 lei/euro raportat marţi. Jucătorii din piaţa valutară românească susţin că motivul acestei evoluţii ţine de moţiunea de cenzură depusă în parlament de PSD. Aşteptarea votului a determinat unii investitori străini să vândă lei, generând o presiune de apreciere a monedei unice europene.
După deschiderea şedinţei valutare, când euro era cotat la 3,3545 lei, moneda naţională s-a depreciat brusc la 3,3626 lei/euro, după care cursul s-a stabilizat în apropierea nivelului de 3,36 lei/euro. Ulterior, deprecierea leului a continuat, iar la 14:30 euro era cotat la 3,3710-3,3760 lei.
Mai mult, scăderea leului a survenit şi pe fondul unor dobânzi ridicate în piaţa monetară, rate care au susţinut aprecierea monedei naţionale la începutul săptămânii. Banca centrală a afişat în prima parte a zilei de miercuri un nivel al dobânzii la depozitele atrase (BUBID) pentru o zi (overnight) de 6,95% pe an, faţă de 6,81% pe an cât era în ziua precedentă, iar pentru depozitele overnight plasate (BUBOR), dobânda a crescut la 7,81% pe an, de la 7,67% pe an cât era marţi.
Dobânzile interbancare locale la depozitele overnight (pentru o zi) în lei se