Miniştrii de finanţe din 13 state europene spun că nu au la dispoziţie un mecanism prin care să încetinească aprecierea euro. Cele 13 state ce aparţin zonei euro vor să pună capăt Miniştrii de finanţe din 13 state europene spun că nu au la dispoziţie un mecanism prin care să încetinească aprecierea euro.
Cele 13 state ce aparţin zonei euro vor să pună capăt deprecierii dolarului în faţa monedei comunitare, tendinţă care le-a dat de furcă producătorilor europeni în ultimele luni. Oficialii europeni critică lipsa de interes a SUA de a-şi schimba politicile de comerţ şi de reducere a deficitului bugetar care de altfel alimentează deprecierea dolarului.
Federaţia angajatorilor din Uniunea Europeană, BusinessEurope, a afirmat că aprecierea monedei comunitare în faţa dolarului are deja efecte negative asupra mediului de afaceri european. Preşedintele grupului celor 13 miniştri de finanţe europeni, Jean-Claude Juncker, a discutat această problemă în urmă cu trei zile pentru a pregăti o poziţie comună legată de schimbul valutar internaţional pentru summitul G7 ce va avea loc pe data de 19 octombrie. "Există un mesaj clar: suntem îngrijoraţi de creşterea euro. <> monedei comunitare este regretabilă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Amelia Torres, citată de Reuters.
Preţul barilului de petrol, în declin
Declaraţiile recente ale europenilor nu par să fi rămas fără ecou pe plan internaţional. Astfel că dolarul şi-a revenit uşor faţă de euro după ce UE şi Canada au anunţat că îşi vor prezenta temerile în cadrul întâlnirii Grupului celor Şapte al miniştrilor de finanţe (G7). Rata de schimb a euro a ajuns la 1,4155 dolari, în scădere cu mai mult de jumătate de procent faţă de recordul de 1,4283 dolari, înregistrat luni. Analiştii sunt de părere că aprecierea dolarului va continua şi în perioada următoare.
Tendinţa de cr