Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, si-a felicitat din nou sotia, Cecilia Sarkozy, pentru "treaba absolut remarcabila" pe care a intreprins-o in cazul eliberarii infirmierelor bulgare, informeaza NewsIn.
In calitate de trimis personal al sefului statului, Cecilia s-a intalnit de doua ori cu Muammar Gaddafi in faza finala a negocierilor pentru eliberarea cadrelor medicale bulgare la 24 iulie. Sarkozy a subliniat ca prezenta sotiei sale "a fost un avantaj decisiv in desfasurarea negocierilor, pentru ca a facilitat stabilirea unui contact direct si personal cu colonelul Gaddafi, ceea ce a fost esential pentru deblocarea situatiei".
Cele sase cadre medicale aflate in inchisoare din 1999 in Libia - condamnate la moarte pentru ca ar fi contaminat cu virusul HIV copii libieni in spitalul in care lucrau - au fost eliberate la 24 iulie, dupa ce pedeapsa capitala a fost comutata in inchisoare pe viata.
"Eforturile diplomatiei traditionale au fost mult timp fara rezultat", a adaugat presedintele francez, pentru a explica de ce a trimis-o pe sotia sa in Libia.
Intr-un interviu acordat in 2005, Cecilia Sarkozy a lasat sa se inteleaga ca actiunile ei nu vor fi niciodata conventionale. Nu ma vad in rolul de Prima doamna. Ma plictiseste. Eu nu sunt corecta din punct de vedere politic", a declarat sotia presedintelui Sarkozy.
Viitoarea Prima Doamna a Europei nu a jucat niciun rol in campania electorala a sotului ei. Printre actiunile diplomatice din palmaresul sau se numara si o absenta de la o intalnire cu George Bush. Aceasta a fost pe punctul sa declanseze un incident diplomatic intre Statele Unite si Franta.
Presedintele francez, Nicolas Sarkozy, a sosit joi la Sofia. Cu aceasta ocazie, omologul sau bulgar il va decora cu cea mai inalta distinctie, Stare Planina, pentru rolul avut in eliberarea cadrelor me