Încă din copilărie suntem programaţi să avem un anumit tip de prieteni
Aproape toată lumea ştie că genele joacă un rol important în felul în care reacţionează corpurile noastre la nutrienţi, unele forme de cancer sau la depresii. O altă calitatea a genelor este aceea că ele ne condiţionează felul în care ne alegem prietenii, arată un studiu efectuat la Universitatea din Virginia.
Cercetătorii au folosit pentru studiu 1.800 de perechi de gemeni de sex masculin. Fiecare participant a trebuit să spună câţi dintre prietenii lor obişnuiesc să bea alcool, câţi au vândut sau au consumat droguri sau câţi au devastat proprietăţi.
Studiul a arătat că subiecţii şi-au ales prietenii pe care îi aveau în funcţie de factorii genetici. Nu numai că alegerea prietenilor are o bază genetică, dar influenţa genelor a crescut în timp şi a devenit mai mare când subiecţii au ajuns la maturitate. Cercetătorii au declarat că atunci când vine vorba de comportament, creierul joacă rolul principal cu toate că şi mediul înconjurător este un factor important.
Astfel, creierul ne influenţează comportamentul care la rândul lui influenţează comportamentul nostru social. S-a mai aflat că dificultăţile în mariaj, felul în care socializăm sau cât de des ne accidentăm este influenţat tot de gene.
Genotipul influenţează şi cât de predispuşi suntem la depresie. Genele cresc acest risc prin influenţarea temperamentului şi ne fac să avem mai multe relaţii de conflictualitate cu cei din jur sau să avem probleme cu partenerul de viaţă.
De-a lungul perioadei de maturizare, genele ajută la crearea vieţii noastre sociale. Cercetătorii au spus că au făcut studiile pe bărbaţi pentru că grupurile lor sociale sunt mai predispuse spre un caracter deviant şi, astfel, s-au putut obţine mai multe informaţii. Studiile vor fi extinse în viitor şi în cazul femeilor. (Ş.C.)
Încă