Intr-o lume in care bunul simt si prostul gust sunt despartite de un simplu click, trebuie sa ai grija unde trasezi granita.
Acum doi ani, pe cand blogurile erau, inca, o noutate pentru Romania, redactorul-sef al unui cotidian central ma ruga sa-i mai explic o data care-i treaba cu „blegul”.
Intre timp, lucrurile s-au schimbat, iar blogosfera, cum numim ansamblul blogurilor de pe internet, e in continua si rapida expansiune. Nu exista date stiintific verificate, dar anumite cercetari indica pe putin cateva mii de bloguri active in internetul romanesc.
„Blog” e cel mai la moda cuvant pe care nu-l intelege nimeni. Sau, ma rog, pe care fiecare il intelege in felul lui. Toata lumea a auzit de el si toata lumea pare sa aiba unul, sau macar sa intentioneze sa-si faca - de la Razvan Exarhu la Adrian Nastase, de la cel mai bun elev din scoala la repetentul clasei.
Pana la urma, asta face internetul cel mai bine: da oricui sansa sa fie comunicator, transmitator, creator, editor si lider de opinie. Insa democratizarea comunicarii are cel putin un efect secundar nefast: in corul de voci de pe internet, incepe sa fie din ce in ce mai greu sa distingi intre premiant si loaza.
Dar cum functioneaza treaba asta si de ce se amesteca asa de tare lucrurile in blogosfera, pana intr-acolo incat ajunge sa fie o adevarata blegosfera? Multi dintre bloggerii de azi si-au facut ucenicia pe forumuri, in spatele unor pseudonime gen floaredejeg, care le dadeau indeajuns de multa siguranta si libertate ca sa exprime, intr-o romana aproximativa, tot felul de ineptii, sa-si dea cu
parerea despre orice si sa injure pe toata lumea. Foarte multe dintre comentariile care apar pe site-uri mari, gen evz.ro, de exemplu,
sunt sterse de moderatori pentru violenta limbajului. (Un mare site de stiri a incercat la un moment dat sa rezo