Fondurile de investitii germane joaca un rol important in piata locala de real estate prin achizitiile cheie realizate - fara a fi insa printre cei mai activi jucatori de pe piata de profil.
Dovada a acestei afirmatii sta faptul ca luni de-a randul achizitiile realizate de GLL Real Estate (proprietarul Charles de Gaulle Plaza) si de divizia imobiliara a grupului Allianz (Deutsche Gesellschaft fur Immobilienfonds - DEGI), care si-a trecut in portofoliu trei cladiri de birouri, au fost in topul tranzactiilor imobiliare de pe piata locala.
Primul pas a fost facut de GLL, care si-a trecut numele pe una dintre cele mai vanate cladiri de birouri din Bucuresti - cumparand imobilul dezvoltat de Avrig 35 si austriecii de la CA Immo - Charles de Gaulle Plaza, in urma unei tranzactii de 80 mil. euro.
Tranzactia era la vremea respectiva cea mai mare de pe intreaga piata imobiliara din Romania, astfel ca GLL a pasit apasat intr-o piata care dadea primele semne de maturizare - la inceputul verii anului 2006.
Abia peste inca un an, cand randamentele scazusera spre nivelul de 6%, si-a facut intrarea in piata un alt investitor german de calibru, DEGI, care a realizat prima tranzactie cu un portofoliu de trei cladiri de pe piata locala, consfintind totodata si primul exit al unui fond de investitii din Romania - European Convergence Property Company.
DEGI a platit pentru Millennium Business Center (vizavi de Bursa de Valori, langa Biserica Armeneasca), PGV Tower (in zona Vitan) si Construdava II (in Pipera) 110 milioane de euro, stabilind un nou record la vremea respectiva, in ceea ce priveste tranzactiile cu spatii de birouri.
In urma acestei tranzactii germanii au ajuns sa controleze birouri in puncte strategice din Bucuresti - Pipera, Piata Aviatorilor si centrul Bucurestiului.
Fondurile de investitii germane, printre cele mai puternice din