Doua subiecte fierbinti ne-au atras atentia in ultimele zile. Balciul din Parlament legat de motiunea de cenzura si scumpirea preturilor la produsele alimentare. As putea sa pun pariu ca subiectul din urma bate motiunea in toate audientele. In timp ce politicienii se bat pe ciolan, oamenii de rand nu mai au bani suficienti sa-si cumpere unul. Asta pentru ca la noi a devenit deja o traditie ca toamna sa se numere procentele din scumpiri.
Preturile urca, insa, de fiecare data pe un motiv bine intemeiat! Ba a fost seceta, ba inundatii, ba s-a scumpit combustibilul. Mai nou si incalzirea globala reprezinta un motiv bine intemeiat pentru ca preturile la zahar, paine sau ulei sa salte. Fie ca e vorba de cumparatori, comercianti sau producatori, motivele invocate o data cu cresterea preturilor nu mai conving pe nimeni. Asta deoarece toti si-au cam dat seama pana acum ca intr-un an cu seceta de exemplu, de regula, nu este afectata intreaga tara, iar inundatiile ori cat ar fi ele de mari nu ajung nici ele chiar peste tot. Mai mult, unele alimente scoase in aceasta toamna pe piata nu sunt produse cu recolta din acest an. Ba si mai mult, producatorii romani pot de acum sa se aprovizioneze cu materie prima de oriunde din Europa, ca doar e piata libera, daca inundatiile sau seceta ne-au lasat fara recolta.
Cumparatorii din vestul tarii au, insa, norocul sa se afle la o aruncatura de bat de supermarketurile din Ungaria. Acolo unde inundatiile si seceta nu ajung niciodata, din cate se pare, sau chiar daca ajung nu isi pun amprenta pe preturile produselor alimentare. Astfel ca, in timp ce la noi preturile cresc, la unguri se golesc rafturile din magazine si cresc vanzarile. Daca tot ne-am cumparat case acolo, ca-s mai ieftine de aproape 10 ori ca la noi, acum avem ocazia sa contribuim si la cresterea economiei vecinilor. Daca pana nu demult comerciantii nostri abia facea