Florian Bichir: "Pe plan extern, lucrurile se precipită, iar noi continuăm să ne dăm rotunzi la Bucureşti, balene într-un lighean cu apă".
Duminică, fostul ambasador al SUA la ONU, John Bolton, a declarat că nu vede nicio alternativă la un atac preventiv asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, după eşuarea negocierilor dintre UE şi autorităţile de la Teheran.
Bolton a afirmat că preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, „a întrecut orice limită“ şi că Occidentul „nu a ripostat pe măsură“.
„Nu cred că folosirea forţei militare este o opţiune, dar v-aş spune că nu ştiu nicio altă alternativă“, a declarat Bolton, care a dezvăluit şi una dintre supărările politicii americane: „Cândva, Statele Unite aveau capacitatea de a instrumenta răsturnarea clandestină de la putere a guvernelor. Aş vrea să ne recuperăm această capacitate“.
De ani buni, românii n-au apetit la subiectele de politică externă din cauza unui stereotip autohton. Al acelei mitologii conform căreia nouă nu ni se poate întâmpla nimic aici, în arealul nostru, nimic nu ne poate atinge.
De data aceasta, lucrurile devin mai complicate pentru că România este membru NATO cu drepturi depline şi partener de nădejde al Statelor Unite ale Americii nu doar pe Bătrânul Continent, ci oriunde în lume: soldaţi români cutreieră Afganistanul şi Irakul.
Ce se va întâmpla dacă Statele Unite se vor decide, în sfârşit, să atace Iranul, pentru că este greu de crezut că Washingtonul va privi la nesfârşit cu braţele încrucişate cum regimul de la Teheran devine o putere nucleară? Cum vom reacţiona?
Este evident că preşedintele Băsescu este unul dintre partizanii euforici ai axei Washington-Londra şi a spus asta de nenumărate ori. Băsescu este însă sprijinit în întreaga sa politică externă de Armată, ceea ce nu este puţin lucru.
@N