Veniturile totale ale bugetului pe 2008 ar putea ajunge la aceasta pondere prin cresterile de baza de impozitare si prin atragerea fondurilor UE, sustine ministrul finantelor Varujan Vosganian.
Fara a lua in calcul fondurile europene (de circa 2,5% din PIB), bugetul pe anul viitor va dispune de incasari de 37,1% din Produsul Intern Brut, fata de 34,6% din PIB, cat este programat pentru 2007.
"Anul acesta vom avea probabil veniturile bugetare realizate in proportie de 98%-99% fata de program, adica o pondere de 33%-34% din PIB, comparativ cu programul de 34,6%. Anul viitor, datorita cresterii bazei de impozitare si a imbunatatirii colectarii, veniturile totale ale bugetului ar putea ajunge, excluzand fondurile europene, la 37,1% din PIB", explica ieri Vosganian.
In acest moment, veniturile bugetului pe 2007 sunt la circa 97,5% din program, a declarat ministrul.
Atat proiectul de modificare a Codului fiscal, cat si proiectul de buget vor fi discutate astazi in sedinta de Guvern. Vosganian estimeaza ca anul viitor imbunatatirea colectarii si reducerea economiei gri (salarizarea ascunsa, de exemplu) si impozitarea economiei naturale (agricultura) ar putea aduce, impreuna, un plus de venituri de peste 1% din PIB (adica circa 1,4 miliarde de euro).
Cat priveste fondurile europene, bugetele pe 2007 si 2008 includ in calculul hartiei fonduri europene de 2,3% din PIB, respectiv 2,6% din PIB. In 2007, circa jumatate din fondurile europene cuprinse contabil in calculul bugetului vor fi angajate. Cu alte cuvinte, fondurile angajate anul acesta ar putea fi de 1,1%-1,2% din PIB, fara insa ca acesti bani (adica 1,3-1,4 miliarde de euro) sa intre efectiv in acest exercitiu bugetar.
Bugetul pe anul viitor prevede un deficit de 2,7% din PIB, ceva mai redus decat cel programat anul acesta (2,8% din PIB). Veniturile bugetului general c