Dupa mai multe raiduri facute prin pietele municipiului in cursul acestei saptamini, un lucru este clar. Gospodinele nu au mai trecut niciodata prin asa momente de tensiune si incertitudine, ca in aceasta luna. Toamna a sosit si, odata cu ea, si perioada de virf pentru forfota prin piete si aprovizionarea de iarna.
In aceasta perioada a anului, camarile ar fi trebuit sa fie, deja, intesate cu sticle si borcane pline cu bulion, zacusca, tocana, ghiveci, zarzavat, compoturi, muraturi sau dulceturi, cu saci de cartofi, ceapa sau fasole. Din pacate, acum, in octombrie 2007, nu este nici pe departe asa. Fructele si legumele sint foarte scumpe si, pentru majoritatea familiilor, va fi imposibil sa rupa din bugetul, si-asa injumatatit de alte cheltuieli, suma necesara aprovizionarii. Cei cu care am stat de vorba in ultimele zile ne-au spus cu parere de rau ca, anul acesta, nu este nici o sansa sa cumpere, la fel ca in anii precedenti, cele necesare pentru perioada de iarna. "Omul de rind nu-si mai permite sa umple camara. Renuntam la zarzavatul pus, la ardeii din ciorba pentru ca, la o pensie de 240 lei, nici macar nu-mi mai pot ingadui sa ma gindesc la asa ceva", ne-a declarat Anica Dobre.
Pentru 5 kg de zacusca (10 - 15 borcane mici), gospodinele vor scoate din buzunar aproximativ 42,5 lei, aceasta in conditiile in care materia prima a fost achizitionata cu: ulei - 4,5 lei/litru, ceapa - 1,5 lei/k), rosii - 3 lei/kg, gogosari - 2 lei/kg si vinete - 0,8 lei/kg. Reporterii nostri au testat piata si au constatat ca preturile afisate de comercianti sint de-a dreptul exagerate. In Piata Concordia, spre exemplu, 1 kg de ardei gras costa 2,5 lei (25.000 lei vechi), iar unul de castraveti 3 lei. Intre 5,5 si 6 lei/kg costa pastaile sau fasolea, iar intre 4,5 si 5 lei/kg, ardeii iuti. Nici radacinoasele nu sint chiar la indemina oricui. Astfel, telina romaneas