Întâlnirea de consultare a localnicilor s-a lăsat cu discuţii aprinse, întrucât primarul din Azuga e împotrivă. Proiectul de ridicare a unui baraj de acumulare în dreptul localităţii Întâlnirea de consultare a localnicilor s-a lăsat cu discuţii aprinse, întrucât primarul din Azuga e împotrivă.
Proiectul de ridicare a unui baraj de acumulare în dreptul localităţii Azuga, care ar putea rezolva problemele de alimentare cu apă potabilă pentru toată Valea Prahovei, naşte controverse greu de rezolvat.
Un baraj de acumulare în zona Azuga a fost proiectat încă din 1986, proiectul fiind ulterior abandonat. Ideea a fost reluată şi actualizată recent, pentru că problemele zonei legate de alimentarea cu apă potabilă nu au fost eliminate prin alte soluţii. Doar 40% din cei 70.000 de locuitori de pe Valea Prahovei au apă potabilă curentă în acest moment. Acest baraj ar deservi Sinaia, Azuga, Comarnicul, Breaza şi Cornu.
Dacă se va face, va fi cea mai mare investiţie de acest gen de după 1989, costurile fiind în jur de 120 milioane de euro. Pe lângă avantajul de a furniza apa menajeră, locuitorii ar fi păziţi de eventualele viituri. "Trebuie să reanalizăm dimensiunea barajului, pentru că între timp s-au schimbat foarte multe lucruri, şi aici mă refer în special la ariile declarate protejate", a spus Lucia Varga, secretar de stat în Ministerul Mediului. Barajul din beton ar trebui să aibă 70 de metri lăţime şi să permită o acumulare de 15 milioane de metri cubi de apă.
Primarul din Azuga are argumente contra
Proiectul a născut reacţii nu tocmai favorabile. Comunitatea din Azuga se arată reticentă faţă de eficienţa acestei investiţii. "Noi ne temem că finanţarea nu va veni în mod susţinut, iar dacă se va prelungi foarte mult perioada de realizare, lucrările vor provoca un mare disconfort comunităţii locale, întrucât va îndepărta turiştii. De