Un proiect european de cercetare urmăreşte să reducă distanţa care separă lumea artistică de cea inginerească. Proiectul Touch and Design ar putea permite realizarea primelor sculpturi⦠virtuale.
In materie de design, programele computerizate de tipul CAD (computer-aided design), care traduc intenţia utilizatorului
intr-un model computerizat, de exemplu in arhitectură, sunt de mult folosite. Aspectul in privinţa căruia artiştii nu sunt de obicei increzători intr-un computer este reprezentat de estetică: un computer este considerat prea rece şi prea mecanic pentru a răspunde rigorilor estetice ale artiştilor.
Proiectul Touch and Design urmăreşte să le ofere artiştilor funcţionalitatea informaticii şi matematicii prin intermediul unei interfeţe manuale, la el lucrănd opt parteneri industriali şi academici din UE. Baza acestui proiect este tehnologia haptică, ce permite utilizatorului să vadă, dar şi să simtă un obiect virtual generat de computer. Un braţ robotic propagă in măna utilizatorului forţe care simulează rezistenţa la atingere şi oferă senzaţia unui obiect solid.
Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii au folosit două dispozitive haptice cuplate pentru a simula cele două extremităţi ale unui instrument de sculptat. Au fost astfel "create" două instrumente: un şmirghel, pentru netezirea suprafeţelor, şi o daltă, pentru cioplire.
PERFECŢIONARE. Creatorii instrumentului lucrează acum la imbunătăţirea lui. O schimbare majoră va fi consemnată in privinţa display-ului. Utilizatorii nu vor mai urmări modelul pe monitorul unui computer, ci il vor vedea plutind in aer in faţa lor, tridimensional, şi vor putea lucra "direct" pe această imagine. Se incearcă lansarea produsului anul viitor. El se adresează in special unei pieţe de nişă, respectiv departamentelor de design ale marilor companii, dar industria au